| 1 | 36√3 | |||
V = | * | * h | ||
| 3 | 4 |
| 3√2 | ||
tgα = | z treści zadania | |
| 1 |
| H | ||
tga = | z obliczeń | |
| √3 |
A skąd wziąłeś √3 w drugiej linijce?
No to tak. Narysowałem sobie w podstawie tego ostrosłupa okrąg. Dokładniej mówiąc opisałem
okrąg na trójkącie w podstawie ( nie mylić z wpisaniem w trójkąt ! ) Jak z tego dość
kiepskiego rysunku widać, wysokość ostrosłupa nie pada dokładnie na środek. ten mniejszy
kawałek przerywanego odcinka ( wysokość trójkąta w podstawie ) jest równe 1/3h = r. r to
promień okręgu opisanego, a h to wysokość trójkąta w podstawie. Ten dłuższy odcinek to
oczywiście 2/3h
h możemy obliczyć ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym bo taki mamy i wyjdzie nam h =
3√3
Potrzebny jest nam krótszy odcinek, który jest równy 1/3h = √3
literka 'a' oznacza tga = 3√3 . Można ułożyć dwa równania
tga = 3√3
oraz
| H | ||
tga = | ||
| √3 |
a=6
| a√3 | ||
r= | ⇒ r=√3 to H= 3√6 | |
| 6 |