R. równanie
Obrałemcęzurę: Rozwiąż równanie
lx3−x2l=x
rozwiązuje to tak
x3−x2=x lub −x
x=0
z pierwszego i drugiego liczę delte i w jednej jest ujemna
w 2 wychodzi
x1=1+pierwiastek5/2
x2=1− pierwiastek5/2 i mam takie pytanie dlaczego w odpowiedziach nie uwzględnili x2 tylko
jest <0 oraz x1 >
1 lut 22:29
3Silnia&6: Wartosc bezwgledna to wyrazenie nieujemne, wiec terzeba przyjac zalozenie x ≥> 0
|x3 − x2 | ≥ 0 dla dowolnych x
zeby spelniona byla rownosc
|x3 − x2| = x, to wyrazenie z prawej strony i z lewej musza byc tego samego znaku, wiec x ≥0
1 lut 22:34
Obrałemcęzurę: to by się zgadzało lecz w kolejnym przykładzie nie wychodzi to poprawnie
lx3−xl+x2−1=0
W(1)=0
potem rozpatruję 2 przypadki
x3−x+x2−1=0 oraz −x3−x+x2−1=0
x=0 x=0
x=−1 x=1
a odpowiedź jest <−1,1>
1 lut 22:40
3Silnia&6: Tutaj nie przyjmujesz zadnych zalozen. Gdybys zapisal to w postaci:
|x3 − x| = 1 − x2, to trzeba przyjac, ze wyraznie po prawej stronie jest nieujemne.
zal. 1 − x2 ≥ 0 ⇔ x2 ≤ 1 ⇔ x∊[−1,1]
Odp. z twojego rozwiazanie spelniaja dane zalozenie.
1 lut 22:44
3Silnia&6: Przepraszam, zdanie "tutaj nie przyjmujesz zadnych zalozen" jest oczywiscie bledne. Zawsze
trzeba je przyjac, W tym przypadku tak jak wyzej to napisalem.
1 lut 22:46
Obrałemcęzurę: aaa czyli z tego mamy x∊[−1,1] dziedzinę jakby wyszło x1= 1/2 oraz x2=−1/2 a w drugim
przypadku
np. 1 oraz −1 to by było rozwiązanie x < −1/2 , 1/2 ,1 ,−1>
1 lut 22:49
Obrałemcęzurę: a w takim przykładzie
l8x3−1l=x−8x2
było by
x(1−8x) ≥0 x ∊ <0,1/8> i z tego zakresu wybrać odpowiedzi tak ?
1 lut 22:53
3Silnia&6: Dokladnie tak
2 lut 14:23
piotr1973: x
2|x−1|=x
x
2|x−1|=x
( x(x
2−x−1=0 ) ∧ ( x≥1 ) ) ∨ ( x(−x
2+x−1=0) ∧ (x<1) )
2 lut 14:48