Klauzula sumienia Wielomianu
Obrałemcenzurę: Rozwiąż równanie x6+x4−17x2+15=0
zrobiłem tak
W(1)=0
potem zrobilem T=x2
i wyliczylem
t1 =3
i w odpowiedziach jest <pierwiastek3,−1,1,−pierwiastek3> i nie mam pojecia skad wziela się ta
−1
1 lut 21:53
ICSP: x2 = 1 ⇒ x = 1 v x = −1
x2 = 3 ⇒ x = √3 v x = −√3
1 lut 21:55
Obrałemcenzurę: no ale dlaczego również −1 bo nawet jakbyśmy podstawili do tego x
6 nie zamieniając tego na T
to
wyjdzie 0

możesz mi to wyjaśnić dlaczego to wstawiamy pod x
2 ?
1 lut 21:56
ICSP: zależy od tego jak rozwiązujesz.
1 lut 21:57
Obrałemcenzurę: Czyli jakbym na początku podstawił T=x2
a potem np wyszło by mi ze W(4)=0
to podstawiamy tą 4 do T i mamy 2 i −2 ?
1 lut 22:00
ICSP: 
a jeżeli najpierw szukasz pierwiastka i wychodzi np w(4) = 0 to musisz podzielic wielomian
przez (x − 4) i dalej znów szukać pierwiastka.
1 lut 22:02
Obrałemcenzurę: to dziękuje
1 lut 22:05