xsd
Anna: z2=i
jakie są rozwiązania bo chce sprawdzić czy mam dobrze
liczba zespolona to jest
1 lut 21:11
yyhy: (a+bi)
2=i
a
2+2abi−b
2=i
a
2−b
2=0 oraz 2ab=1
a=b lub a=−b oraz 2ab=1
2a
2=1 lub −2a
2=1
| | 1 | | 1 | |
zatem a= |
| oraz b= |
| lub to samo z minusami |
| | √2 | | √2 | |
1 lut 21:16
yyhy: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
z= |
| + |
| i lub z=− |
| − |
| i l |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
1 lut 21:17
piotr: z = a + bi
n√z=|z|earg(z)/n+2kπ/n, k=0,..., n
|z|=√a2+b2
arg(z)=arctg(b/a)
1 lut 21:28
Anna: co źle zrobiłem
(x+iy)
2=i
x
2+2xyi−y
2=i
x
2−y
2=0
2xy=1
x
2+y
2=
√12+02
2x
2=1+0
x
2=1
x=1 lub x=−1
2*1*y=1
2*(−1)*y=1
1 lut 21:35
Anna: zrobiłam*
1 lut 21:36
Anna: dobra już wiem
1 lut 21:39
Anna: czy może jeszcze jakieś błędy zrobiłam ?
1 lut 21:50
Mila:
z
2=i
z=
√i
Wzory de Moivre'a:
|i|=1
gdzie: k=0,1
| | 5π | | 5π | |
z1=(cos |
| +i sin |
| )⇔ |
| | 4 | | 4 | |
=====================
1 lut 21:57
Anna: a zobacz na moj sposob gdybym nie zrobiła błędu to moim sposobem tez by wyszło?
A i skąd wiesz że fi to jest π/2
1 lut 22:00
Mila:

"i" to punkt na punkt( 0,1) zespolonej
z=x+iy , x,y∊R
x
2+2xyi−y
2=i
x
2−y
2=0
2xy=1
x
2+y
2=1
x
2−y
2=0
−−−−−−−−−−−−−
2x
2=1
y=.. lub y=
I masz to samo
1 lut 22:15
kasia: dziekuje Mila
1 lut 22:35
Mila:
1 lut 22:44