pole obszaru ograniczonego krzywymi
anielka: Obliczyć pole obszaru A ograniczonego krzywymi: y=x
2−2, y=x, y=x+4
wykonałam rysunek, podzieliłam figurę na dwa obszary:
oraz
wiem że te x trzeba uzaleznić od y, ale jak to ograniczyć jeżeli y=x
2−2,
bo wtedy x=
√y+2 x=−
√y+2
a może kompletnie źle robię prosze o pomoc
1 lut 21:07
Mila:

Oblicz wszystkie punkty przecięcia.
P=
−2∫
−1(x+4−x
2+2) dx +
−1∫
2(x+4−x) dx+
2∫
3(x+4−x
2+2) dx
1 lut 21:23
anielka: dziękuję, a w przypadku gdzie A ograniczone krzywymi y=x2+3, y=x+3, y= x+5
będziemy mieli:
1 1 2
P= 0 ∫ (x+5−x2−3)dx + 0 ∫ (x+5−x−3) dx + 1 ∫ (x+5−x2−3)dx ?
1 lut 23:25
anielka: 0
w pierwszym oczywiście jest −1 ∫ (x+5−x2−3)dx
1 lut 23:35
Mila:

Dobrze.
1 lut 23:49