Zadania typu maturalnego , wykaż że
Lerus: Witam , prosiłbym o pomoc w tych 2 zadaniach.
http://imgur.com/LYkGPrp
Z góry dzięki za pomoc.
1 lut 21:00
===:
nie chce ci się wpisać treści ... a mnie nie chce się "biegać" po stronkach ... kopiować itp
1 lut 21:04
Lerus: 6
Dane są punkty A=(1,3) B = (4,5). Wyznacz współrzędne takiego punktu C należącego do prostej
y=7 by liczba d = /AC/ + /CB/ była najmniejsza. Odpowiedź uzasadnij
7
W trójkącie ABC dane są: /AC/ , /CB/. Wykaż , że jeżeli AD , BE i CF są wysokościami trójkąta
| | /AC/ * /CB/ | |
ABC oraz /AD/+/BE/=/CF/ to /AB/ = |
| |
| | /AC/ + /CB/ | |
Sorki myślałem że tak jest bardziej czytelnie
1 lut 21:12
Krzysiek: c = <1;4>
1 lut 21:16
Lerus: Krzyśku a można wiedzieć jak do tego doszedłeś ?
1 lut 21:17
===:
bzdura ... punkt o takich współrzędnych nie należy do prostej y=7
1 lut 21:25
3Silnia&6: C lezy na prosej y=7, wiec ma wspolrzedne C=(x,7)
AC = √(x−1)2 + (7−3)2
BC = ...
jezeli |AC| + |BC| przyjmuje wartosc najmniejsza dla x=x0, to dla x0 wartosc |AC|2 + |BC|2
tez jest najmniejsza.
|AC|2 + |BC|2 = (x−1)2 + (7−3)2 + ... − rownanie kwadratowe a>0, najmniejsza wartosc w
wierzcholku.
1 lut 21:26
3Silnia&6: do 7 proponuje rysunek i opisanie bokow AC =b, AB= c, BC=a, to samo z wysokosciami, a pozniej
sam juz zobaczysz
1 lut 21:28
===:
C=(xc, 7)
|AC|=√(xc−1)2+(7−3)2=√xc2−2xc+17
|BC|=√(xc−4)2+(7−5)2=√xc2−8xc+20
twórz sumę i szukaj minimum
1 lut 21:37
Lerus:

Próbuję , ale Geometria to moja pięta Achillesowa i jakoś nie mam pomysłu wcale na to zadanie.
Ze wzoru Pitagorasa na bok c=
√(a−x)2 + d2 , i potem jakoś obliczyć x ?
d+e=f
1 lut 22:06
3Silnia&6: Robie.
1 lut 22:18
3Silnia&6: Dane: a=|BC|, b= ,h
a=|AD|, h
b= ,h
c= ; dodatkowo c = |AB|
h
a − wysokosc opuszczona na bok a,
h
b,h
c odpowiednio na b i c.
Z zadania mamy: h
a + h
b =h
c
| | ab | |
A wykazac trzeba: c= |
| |
| | a+b | |
| | P | | P | | P | |
Pole = P = a*ha = b*hb = c*hc ⇒ ha = |
| ; hb = |
| ; hc = |
| |
| | a | | b | | c | |
podstawiamy
| | P | | P | | P | |
ha + hb =hc ⇒ |
| + |
| = |
| / P |
| | a | | b | | c | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | a+b | | ab | |
|
| + |
| = |
| = |
| ⇒ c = |
| |
| | a | | b | | c | | ab | | a+b | |
1 lut 22:26
Lerus: Dziękuje bardzo za pomoc
1 lut 22:44
3Silnia&6:
1 lut 22:46