Funkcje
Ułomniak z matmy: Nie potrafię zrobić tych dwóch zadań:
1. Wykresem funkcji f jest odcinkiem o końcach A=(−2,5) i B=(c,c+5). Znajdź miejsce zerowe
funkcji f wiedząc, że jej najmniejsza wartość równa jest −2.
2. W zakładach wędliniarskich przeprowadzono analizę procesu produkcji. Między innymi okazało
się, że zależność pomiędzy miesięczną produkcją wędlin p ( w tonach) a miesięcznym zużyciem
energii elektrycznej x ( w megawatogodzinach) określona jest wzorem p=0,8x−4 gdzie x ≥10.
a) W styczniu przekroczono o 20% zaplanowaną na 60 ton wielkość produkcji wędlin. Oblicz o ile
megawatogodzin przekroczono planowane zużycie energii elektrycznej.
b) W lutym zużycie energii elektrycznej było o 20 megawatogodzin większe od planowanego. Oblicz
o ile ton przekroczono planowaną na luty wielkość produkcji wędlin.
19 gru 23:50
Edek: Zad.1
mamy do czynienie z funkcją liniową pierwszy punkt ma współrzędne A=(−2,5) oraz wiemy, że
najmniejsza wartość jest równan −2 co nie pasuje nam do naszego punktu A, czyli ta wiadomość
musi byc związana z pinktem B, najmniejsza wartość jest związana zawsze z współrzędną y−kową,
czyli
−2=c+5
c=−7
punkt B (−7,−2)
funkcja ma postać: y=75x+395
miejscem zerowym jesy x=−397
20 gru 11:53
Edek: Zad.2
a)60=0,8x−4
0,8x=64
x=80 ← tyle powinno być
72=0,8x−4
0,8x=76
x=95 ← tyle było
95−80=15
b)p=0,8(x+20)−4
p=0,8x+16−4
p=0,8x+12 ← tyle było
p=0,8x−4 ← tyle powinno być
p=16
20 gru 12:06