Granica funkcji
K.: lim √3x+1−2x−1
x→1
x dąży do jedynki. Próbowałem to zrobić przez sprzężenie i wychodzi mi coś takiego:
lim |3x+1|−4 (x√3x+1+2x −√3x+1−2)
Niedobrze to wygląda więc może napisze to tak (|3x+1|−4)/(x√3x+1+2x −√3x+1−2)
1 lut 20:25
Pawel: zastosuj twierdzenie de l'Hospitala.
1 lut 20:39
Jack: | | 0 | |
Albo de L'Hospital (bo masz |
| ) |
| | 0 | |
albo usuwanie niewymiernosci... − sposob "licealny"
| | √3x+1−2 | | √3x+1−2 | | √3x+1+2 | |
lim |
| = lim |
| * |
| = |
| | x−1 | | x−1 | | √3x+1+2 | |
| | 3x+1 − 4 | | 3x − 3 | |
= lim |
| = lim |
| = |
| | (x−1)(√3x+1+2) | | (x−1)(√3x+1+2) | |
| | 3(x−1) | | 3 | |
= lim |
| = |
| = (teraz podstawiasz za iksa jedynke) |
| | (x−1)(√3x+1+2) | | (√3x+1+2) | |
1 lut 20:39
K.: Doszedłem do tego przed chwilą i palnąłem się w głowę, że tego nie zauważyłem. Dzięki wam obu
za pomoc i za chęci. Teraz na 100% to zapamiętam
1 lut 20:49