Asymptota pionowa funkcji
Martyna: Jak policzyć asymptotę pionową funkcji f(x)= x*
√1−x2
Dziedzina funkcji to <−1;1>, a mój problem polega na tym, że zwykle asymptotę pionową liczyłam
jako granicę lim przy x dążącym do argumentu wyrzuconego z dziedziny i jeśli ta asymptota
istniała to granica wychodziła w +/−nieskończoności, ale w tym przypadku ja mam więcej z tej
dziedziny wyrzucone niż pozostawione i dlatego nie wiem czy da się w ogóle policzyć asymptotę
pionową tej funkcji. Może mi ktoś to rozjaśnić
1 lut 20:14
Kacper: Funkcja ciągła może mieć asymptotę pionową jedynie w punktach, które nie należą do jej
dziedziny i są końcami przedziałów, których sumą jest dziedzina funkcji.
1 lut 20:33
Martyna: Czyli ta funkcja nie ma asymptoty pionowej, tak?
1 lut 20:43
Kacper:
1 lut 20:45
PW: Nie ma asymptoty pionowej, bo jest funkcją ciągłą i ma wartość:
f(1) = 1·√1−12 = 0,
a z drugiej strony (po iksach większych od 1) nie możemy się skradać do 1 (liczyć granicy
prawostronnej w 1), bo tam już nie ma dziedziny.
1 lut 21:35