matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometryczne
ramzes:
Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym oto równaniem?
√
3
sin2x+
√
3
sinx=cosx +
2
1 lut 19:37
Jack:
wszystko na lewo
√
3
sin2x +
√
3
sinx − cosx −
= 0
2
√
3
2sinxcosx +
√
3
sinx − cosx −
= 0 ///*2
2
4sinxcosx + 2
√
3
sinx − 2cosx −
√
3
= 0 2sinx(2cosx +
√
3
) − (2cosx +
√
3
) = 0 (2cosx +
√
3
)(2sinx−1) = 0 2 cosx +
√
3
= 0 lub 2sinx − 1 = 0
√
3
1
cosx = −
lub sinx =
2
2
... dalej dasz rade
1 lut 19:57
ramzes:
dziękuje!
1 lut 20:01
Jack:
1 lut 20:09
Kacper:
1 lut 20:26