Pytanie o pochodną
ziomeczek: Czy pochodna z e−3x to po prostu e−3x Czy muszę to w jakiś magiczny sposób doprowadzić do
postaci ex bez żadnego mnożenia itp
1 lut 19:28
Jerzy:
= −3e−3x
1 lut 19:31
ziomeczek: Jakieś słowo wytłumaczenia skąd −3 przed e?
1 lut 19:37
ziomeczek: aaa czekaj okej okej już wiem skąd −3 ale jesteś pewien że to w ten sposób się robi?
1 lut 19:38
ramzes: najpiertw liczy się pochodną −3x, a potem całosci
1 lut 19:38
ramzes: polecam podpatrzyc wzór na pochodzna złożenia
1 lut 19:38
Janek191:
Pochodna funkcji złożonej.
[ f ( g (x))]' = f '( g(x))*g '(x)
1 lut 19:40
ziomeczek: czy pochodna z e6x to będzie 6e5x?
1 lut 19:58
PW: Oj, nie rozumiesz wzoru na pochodną funkcji złożonej. W dodatku coś "twórczo mylisz" z wzorem
na pochodną xn − to tam odejmuje się 1 od wykładnika.
1 lut 21:15
ziomeczek: No nie rozumiem no God damn
1 lut 21:38
piotr: (ef(x))'=ef(x)*(f(x))'
1 lut 21:43
piotr: (e−3x)'=e−3x*(−3x)'
1 lut 21:46
ziomeczek: dobra czyli pochodna z e−5x=−5e−5x
1 lut 22:39
Jerzy:
tak
1 lut 22:40
ziomeczek: No to high five chłopaki dzięki dzięki
1 lut 23:10