to ja
pies: dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch róznych pierwiastków równania x2 + (m−4)x
− 4m jest cztery razy wieksza od sumy tych pierwiastków
zal:
x12 + x22 = 4(x1 + x2)
Δ>0
dlaczego nie (dlaczego nie jest >) x12 + x22> 4(x1 + x2)
1 lut 19:06
Kacper:
To teraz przeczytaj dwa sformułowania i odpowiedz czy widzisz różnicę:
Janek jest 4 razy starszy od Krysi
Janek jest więcej niż 4 razy starszy od Krysi.
(może trochę nie po polsku, ale oddaje sens)
1 lut 19:19
GIGANT: Dokładnie, tak samo jak np. Bok a jest dwa razy dłuższy od boku b. Zapiszemy a = 2b, zamiast a
> 2b. Wystarczy podstawić sobie przykładowe liczby żeby zobaczyć iż pierdoły nam wyjdą
1 lut 20:09
pies: ze co niby x12 + x22 = 4(x1 + x2) = x12 + x22> 4(x1 + x2)
no chyba nie bardzo co wy pieprzy..
1 lut 21:06
pies: dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch róznych pierwiastków równania x2 + (m−4)x
− 4m jest cztery razy wieksza od sumy tych pierwiastków
zal:
x12 + x22 = 4(x1 + x2)
Δ>0
dlaczego nie (dlaczego nie jest >) x12 + x22> 4(x1 + x2)
1 lut 21:29
pies: pomocy
1 lut 21:31
pies: pomoze ktos
2 lut 18:29
Jack: pytanie masz
dla jakich parametrow jest cztery razy wieksza, inaczej mowiac, dokladnie 4 razy wieksza
od sumy.
a dokladnie 4 razy wieksza bedzie gdy x12 +x22 = 4x1 + 4x2
2 lut 18:34
5-latek: A co to za odzywki 21:06
jeśli oczekujesz pomocy to powstrzymahj się od takich komentarzy .
Po drugie Zrobiles to co napisał kolega GIGANT ?
jeśli nie to zrob to
2 lut 18:37