matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Elastyczność funkcji
Gosia :*:
Elastyczność funkcji
Dla funkcji popytu na jabłka f(x,y) gdzie x − cena jabłek, y− cena gruszek wiemy że f(2.4)= 5 f'x(2.4)=−15 oraz f'y(2.4)=10. Wtedy elastyczność popytu na jabłka względem ceny gruszek wynosi:
f'y(x
0
,y
0
)
*y
0
⇒ 10*0.2*4=8
f(x
0
,y
0
)
A) −15 B) −12 c) 10 D) 8 odp. 8
1 lut 19:01