granica ciagu
:): Skorzystaj z definicji liczby e i twierdzenia o granicy podciągu:
lim (1 + 1n )3n−2
1 lut 17:49
piwko: [(1+1/n)n]n3n−2
Z def. liczby e wychodzi Ci (e1)n/3n−2 i obliczasz granice lim n/3n−2, nastepnie wynik
wstawiasz w miejsce n/3n−2 i wychodzi Ci ecostam
1 lut 17:58
:): Nic z tego nie rozumiem
1 lut 18:58
Janek191:
Lepiej tak :
| | 1 | | 1 | | n | | 1 | |
an =( 1 + |
| )−2*( 1 + |
| )3n = ( |
| )2*[( 1 + |
| )n]3 |
| | n | | n | | n +1 | | n | |
więc
lim a
n = 1*e
3 = e
3
n→
∞
n→
∞
1 lut 19:05