Równania i nierówności liniowe
Damian: Liczba a jest rozwiązaniem równania (2−x)2−√5=(x−1)(x−5), zaś liczba b jest rozwiązaniem
równania x√5=x+2. Sprawdź czy liczby a i b są równe.
Proszę o pomoc, za każdym razem wychodzi mi inny wynik i to niestety zły.
19 gru 22:48
ANNA: pomogę
19 gru 23:06
ANNA:
(2−x)
2 −
√5 = (x−1)(x−5)
4−4x+x
2 −
√5 = x
2−5x−x+5
−4x+6x = 5 − 4 +
√5
x
√5 = x + 2
x
√5 − x = 2
| | 2 | | 2(√5 + 1) | | √5 + 1 | |
x(√5 − 1) = 2 ⇒ x = |
| = |
| = |
| |
| | √5 −1 | | 5−1 | | 2 | |
Czyli liczby a i b są równe.
19 gru 23:14
Damian: Dzięki wielkie Anno,
okazało się że zrobiłem błąd przy wzorze skróconego mnożenia
19 gru 23:20