wielomian
olekturbo: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x−2 jest równa 2. Oblicz resztę z dzielenia wielomianu
W(x−1) przez x−3.
1 lut 17:46
olekturbo: ref
1 lut 17:58
Metis: Wynik to 5?
1 lut 18:05
Metis: R(x)=3
1 lut 18:11
Krzysiek: tak
1 lut 18:23
Metis: olek rozwiej wątpliwości
1 lut 18:31
Kacper:
Żadna z powyższych
1 lut 18:47
Metis: 4
1 lut 18:49
Metis: Reszta z dzielenia W(x) przez (x−a) wynosi W(a) = R
Reszta z dzielenia W(x) przez (x−2) wynosi W(2) = 2
Reszta z dzielenia W(x) przez (x−3) wynosi W(3) = 3
Reszta z dzielenia W(x−1) przez (x−1−3) wynosi W(4) = 4
1 lut 18:51
Kacper:
"Reszta z dzielenia W(x) przez (x−3) wynosi W(3) = 3" − bzdura
1 lut 18:54
Metis: Nie pamiętam tego
1 lut 19:00
Kacper:
Takiej informacji nie ma podanej w zadaniu
1 lut 19:03
Jack: 2?
1 lut 19:03
GIGANT: 2 ?
1 lut 19:03
GIGANT: Haha Jack był szybszy
1 lut 19:03
Kacper:
1 lut 19:06
Jack:
1 lut 19:09
GIGANT: któż będzie tak uprzejmy i rozwieje wszelkie wątpliwości?
1 lut 19:10
Kacper:
Czyli strzelałeś/aś?
1 lut 19:11
Jack: wg mnie :
R jest wlasciwie stale mozna powiedziec.. w sensie
W(x) = P(x) * (x−2) + R, gdzie R jest po prostu R a nie zadne ax+b
W(2) = P(2) * 0 + R −>>> W(2) = R −−>> R = 2
W(x−1) = P(x−1) * (x−3) + R
W(3−1) = P(3−1) * 0 + R −>>> W(2) = R −>> R = 2
ja bym tak zrobil aczkolwiek nwm czy to cos wyjasnia : D
1 lut 19:14
GIGANT: Haha niee, posiadam rozwiązanie, ale się z nim wstrzymuję
1 lut 19:14
Kacper:
No to pokaż, już jedną propozycję mamy
1 lut 19:22
GIGANT: Zrobiłem dokładnie tak samo jak Jack z tym, że moją niewiadomą była literka 'd' zamiast 'R'
1 lut 19:44
Lorak: Albo tak, chyba najprościej:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x−1) przez x−3, to W(3−1) = W(2).
A W(2) wiemy ile wynosi
1 lut 21:26