stereometria, trygonometria
Archeolog:

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, wk tórym boki równe mają długość b, a kąt
między nimi
zawarty jest równy alfa. Oblicz objętość ostrosłupa, jeśli każda krawędź boczna tworzy z
wysokością
ostrosłupa kąt beta.
No więc "zrobiłem" to zadanie, ale wynik mam zupełnie inny niż podają.
| α | |
Czy zakładając, że |AB|=|BC| = b można |AC| zapisać równaniem |AC| = 2 sin |
| * b ? |
| 2 | |
| α | |
Bo |AE| = sin |
| i |AC| = 2|AE|... |
| 2 | |
Wszystkie odpowiedzi jakie znajduje liczą twierdzeniem cosinusa, ale jak mamy podany kąt i
bok to tak też powinno być poprawnie?
odcinek OB to R, bo gdy mamy równe kąty to spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem
okręgu opisanego na tym trójkącie.
| 2 sin U{α}2 | | |AC| | |
R liczyłem 2R = |
| ( 2R = |
| ) |
| sin α | | sin α | |
iryt:

I sposób:
W ABC:
a
2=b
2+b
2−2b
2cosα
a
2=2b
2−2b
2cosα
a=b*√2−2cosα
Spodek wysokości pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie.
Z tw. sinusów mamy
|OC|=R
W ΔSOC:
H=|OC|*ctgβ
| 1 | | 1 | | a | |
V= |
| * |
| b2*sinα* |
| *ctgβ= |
| 3 | | 2 | | 2sinα | |
Podstawiając za mamy:
| 1 | | 1 | |
V= |
| *b2*b*√2−2cosα*ctgβ= |
| *b3*√2−2cosα*ctgβ |
| 12 | | 12 | |
Jeżeli obliczysz a z ΔCEB:
| 1 | | α | | 1 | | α | |
Wtedy V= |
| *b2*2bsin |
| *ctgβ= |
| b3*sin |
| *ctgβ |
| 12 | | 2 | | 6 | | 2 | |
Ten wzór jest równoważny poprzedniemu. Przelicz .