całeczka podwójna
sasasin: jeżeli D={(x,y)∊R2:(x−1)2+(y+2)2≤3, to ∫∫3dxdy (całki po zbiorze D)
zamieniam na współrzędne kartezjańskie
fi wychodzi mi −pi<fi<0 a jakie bedzie r? bo wychodzą mi jakieś cuda (0<r<−2cos(fi)+4sin(fi))
1 lut 17:13
K: to wybierz inne zmienne np.
x=1+rcosφ
y=−2+rsinφ
wtedy r2≤3
1 lut 17:16
aa: możesz pokazać mi jak liczysz to r? bo coś mi nie wychodzi
1 lut 17:22
K: Wstawiasz do zbioru D i wyliczasz 'r' i korzystasz z jedynki trygonometrycznej
(rcosφ)2+(rsinφ)2≤3
1 lut 17:23
1 lut 17:26