Wytłumaczy ktoś skąd ten wynik. (Równanie i wynik jest nic do obliczania ! )
Marcin: Zadanie :
W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie .
Po pewnych przeliczeniach dochodzę do takiego równania:
i−2i+ i
2 + 72i + 24
2 = −24 + 70i
I moje pytanie skąd się wziął ten wynik ?
Wiem skąd bierze się 70i ( −2i + 72i = 70i) ale czemu −24

1 lut 16:22
iryt:
A jakie było zadanie?
1 lut 16:26
Marcin: Pełna treść zadania :
W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie :
(3+i)z2 + (1−i)z − 6i = 0
Przy liczeniu delty wychodzi właśnie to:
i−2i+ i2 + 72i + 242 = −24 + 70i I moje pytanie skąd się wziął ten wynik ?
Wiem skąd bierze się 70i ( −2i + 72i = 70i) ale czemu −24
1 lut 16:31
iryt:
Δ=(1−i)2+24i*(3+i)=1−2i+i2+72i+24i2=
=1−2i−1+72i+24*(−1)=−24+70i
1 lut 16:50
grzest: ale czemu −24?
Współczynniki a, b i c w tym równaniu:
a=3+i,
b=1−i,
c=−6i.
Δ= \sqrt{b2−4*a*c}, i2=−1. (\sqrt to pierwiastek kwadratowy)
Proszę podstawić współczynniki a,b,c do wzoru na Δ i skorzystać z ostatniej równości.
1 lut 17:02
iryt:
Napisane po kolei 16:50, czego tam nie rozumiesz?
1 lut 17:08
grzest: Powinno być oczywiście:
√Δ=√b2−4*a*=√−24+70i, gdzie i2=−1.
Aby obliczyć √−24+70i, najłatwiej przekształcić liczbę −24+70i do postaci trygonometrycznej i
skorzystać z wzorów na
pierwiastki (dwa) liczby zespolonej.
2 lut 04:12
2 lut 08:26
Grzest: Dokładnie tak.
2 lut 16:38