Interpretacja zadania.
stivi łonda : | ⎧ | x+2y−z=1 | |
| ⎨ | ax+y+2z=b |
|
| ⎩ | x−y+z=2 | |
Robię to cramerem i wychodzi kolejno a=8, b=−7.
Polecenie brzmi, w zależności od wartości parametrów a i b rozwiązać układy równań.
Jednakże, na końcu książki odpowiedzi wyglądają tak:
| ⎧ | x= −1/3z −1 | |
| ⎨ | y=2/3z +1 | dla a =8 i b=7
|
| ⎩ | z=R | |
i oprócz tego zapis
| ⎧ | x=b+7/a−8 | |
| ⎨ | y=a+2b+6/a−8 |
|
| ⎩ | z=3a+3b−3/a−8 | |
I teraz moje pytanie. Jeżeli wyliczę cramerem parametry a i b to wtedy mam to podstawić do
układu i kolejno wyliczać od nowa Wx,Wy,Wz, czy na czym polega to zadanie generalnie?
I tak samo, jeżeli mamy polecenie typu : przedyskutuj rozwiązania w zaleznosći od parametru a i
b..
1 lut 15:48
stivi łonda : help
1 lut 16:22
iryt:
W≠0 to układ posiada dokładnie jedno rozwiązanie.
Sprawdź , czy dobrze przepisałeś układ, bo inne mam wyznaczniki.
1 lut 16:40
stivi łonda : Fuck, w 3 wierszu ma być x−y+z=−2 , przepraszam
1 lut 19:13
iryt:
x+2y−z=1
ax+y+2z=b
x−y+z=−2
W:
1 2 −1
a 1 2
1 −1 1
W=−a+8
W≠0⇔a≠8 układ posiada dokładnie jedno rozwiązania
W
x
1 2 −1
b 1 2
−2 −1 1
W
x=−b−7
=========================
W
y
1 1 −1
a b 2
1 −2 1
W
y=a+2b+6
=================
W
z:
1 2 1
a 1 b
1 −1 −2
W
z=3a+3b−3
=====================
2) a=8
Jeżeli b+7=0 i a+2b+6=0 i 3a+3b−3=0 ( jednocześnie) to istnieje nieskończenie wiele
rozwiązań.
Sprawdzamy:
b=−7, to
8+2*(−7) +6=0
3*8+3*(−7) −3=0
Zatem dla a=8 i b=−7 istnieje nieskończenie wiele rozwiązań.
3) a=8 i b≠−7
brak rozwiązań.
1 lut 20:22
stivi łonda : Okej, a dlaczego póżniej zostały podstawione x,y,z i wyliczone chyba gausem? Zawsze tak trzeba
robić, czy wyznaczniki wystarczą?
1 lut 21:22
Mila:
1) dla a≠8 masz obliczone
2) W drugim przypadku, gdy a=8, b=−7 postępujesz tak:
z∊R ( traktujemy jako parametr)
x+2y−z=1
8x+y+2z=−7
x−y+z=−2 stąd y=x+z+2
−−−−−−−−−−−−−
Podstawiamy do I równania:
x+2*(x+z+2)−z=1⇔x+2x+2z+4−z=1⇔3x=−z−3
Podstawiamy do II równania:
−−−−−−−−−−−−
Czyli dla a=8 i b=−7 masz
================
1 lut 21:39
stivi łonda : rozumiem jak to zrobić, tylko pytam, czy zawsze tak postępujemy, że za wyliczone parametry a i
b podstawiamy liczby i obliczamy?
1 lut 22:10
Mila:
To zależy od polecenia.
Chodzi o to , abyś zrozumiał co to znaczy nieskończenie wiele rozwiązań i jak one wyglądają.
1 lut 22:17