Cyk
52: Witajcie

Mając dane 3 punkty płaszczyzny wyznaczyć równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny.
Równanie ogólne jestem w stanie wyznaczyć, ale parametryczne...
Pomoże ktoś?
1 lut 14:12
52: To może ja podam co mam i co obliczyłem

A(1,0,0) B(0,2,0) C(0,0,3) <− dane
Obliczyłem
wektor AB=[−1,2,0]
wektor AC=[−1,0,3]
równanie ogólne płaszczyzny :
6x−3y+2z−6=0
Teraz równanie parametryczne...
1 lut 14:26
iryt:
[−1,2,0] x[−1,0,3]=[6,3,2]
x=1−s−t
y=0+2s+0t
z=0+0*s+3t, gdzie t,s∊R⇔
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=1−s−t
y=2s
z=3t
1 lut 16:24
52: równanie paremetryczne wyszło mi takie samo, ale wektor mam [6,−3,2]
1 lut 18:01
iryt:
i j k i j
−1 2 0 −1 2
−1 0 3 −1 0
n
→=6i+0j +0k +2k+0i +3j
n
→=[6,3,2]
http://www.wolframalpha.com/input/?i=det%5B%7Bi,j,k%7D,%7B-1,2,0%7D,%7B-1,0,3%7D%5D
1 lut 18:57