Całka, co robię zle
Mat: Mam problem z taką całką ∫x
√2x+3 dx
Próbuje tak t
2=2x+3 2x=t
2−3 x=0,5(t
2−3)
2dx=2tdt dx=tdt
| | 1 | | 1 | | 3 | |
∫x√2x+3 dx = |
| ∫(t2−3)t dt= |
| ∫t3 dt − |
| ∫t dt |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Robię coś dobrze czy nie bardzo ?
1 lut 14:11
Jerzy:
zgubiłeś t z wyrażenia dx = tdt
1 lut 14:17
Mat: Teraz widzę.
| 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
| ∫t4 dt − |
| ∫t2 dt= |
| t5 − |
| t3 +C |
| 2 | | 2 | | 10 | | 2 | |
Dobrze tak jest ?
1 lut 14:21
Jerzy:
teraz tak
1 lut 14:34
Mat: Ok dzięki.
1 lut 14:35