Znajdź pierwiastki równania z wartością bezwględną.
thefanblue:
||2x+1|−3|=5
|2x+1|−3 = 5 ⋀ |2x+1|−3 = −5
|2x+1| = 8 ⋀ |2x+1|= −2
2x+1 = 8 ⋀ 2x+1 = −8 ⋀ 2x+1= −2 ⋀ 2x+1= 2
2x = 7 ⋀ 2x = −9 ⋀ 2x = −3 ⋀ 2x= 1
| | 7 | | 9 | | 3 | | 1 | |
x = |
| ⋀ x = − |
| ⋀ x=− |
| ⋀ x = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Czy w tym momencie:
|2x+1|= −2
Mam skończyć prawą stronę bo jest sprzeczność? Jak to najłatwiej zauważać podczas rozwiązywania
| | 7 | | 9 | |
takich równań? Wiem że rozwiązaniem równania powinny być tylko x = |
| ⋀ x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
PW: Tak, napisać pod tym "|2x+1| = − 2" słowa "równanie nie ma rozwiązań, gdyż wartość bezwzględna
jest z definicji nieujemna"