as
wert: kilka całek
| | 1 | |
∫ |
| dx = arcsinx + C |
| | √1−x2 | |
| | 1 | | π | |
... 0[arcsinx]1/2 = arcsin |
| − arcsin0 = |
| |
| | 2 | | 6 | |
| | x | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dt = |
| ln|x2+4| + C |
| | x2+4 | | 2 | | t | | 2 | |
=
| | 1 | | 1 | | 1 | |
... 0[ |
| ln|x2+4|]2 = |
| ln8 − |
| ln4 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
0∫
π/2(x+1)cosxdx ...
∫(x+1)cosxdx = przez części = (x+1)sinx − ∫sinxdx = (x+1)sinx + cosx + C
| | π | | π | |
... 0[(x+1)sinx + cosx]π/2 = |
| + 1 − 1 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
0∫
1(xe
−x)dx = ...
∫(xe
−x)dx = przez części = xe
−x + ∫e
−xdx = xe
−x − e
−x + C
...
0[xe
−x − e
−x]
1 = 1/e − 1/e − [−1] = 1
| | cosxdx | |
0∫π/2 |
| = ... |
| | √1+sinx | |
| | cosxdx | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| dt = ∫t−1/2dt = 2√1+six + C |
| | √1+sinx | | √t | |
...
0[ 2
√1+six]
π/2 = 2
√2 − 2
?
1 lut 13:42
Jerzy:
ostatni żle ....podstaw √.... = t
1 lut 14:24
wert: okey,zrobiłem.
A dlaczego moje podstawienie jest złe?
Zastąpiłem przecież wszystkie wyrażenia z 'x'.
1 lut 14:34
Jerzy:
Teraz widzę.ze bylo dobrze
1 lut 14:46