Pochodne,wyznaczniki
FHA: Cześć

Mam następujące zadanie. Dla funkcji f(x,y) i P(x,y) mamy
{f'x(P)=0
{f'y(P)=0
oraz W(x,y) = |4x 3x |
|3x 2x+3y |
Wtedy w punkcie P jest:
A) brak ekstremum lokalnego jeśli P=(−2,−1)
B) maksimum lokalne jeśli P=(−2,−1)
C) minimum lokalne jeśli P=(2,0)
D) Minimum lokalne jeśli P=(1,1)
ok, więc należy wyliczyć wyznacznik a następnie policzyć pochodną po x i y i przyrównać do 0

Bo nic innego mi do głowy nie przychodzi
1 lut 13:00
FHA: Ktoś pomoże?
1 lut 14:50
52: Jeśli wyznacznik jest ≠0 to funkcja posiada ekstremum a wyzerowane pochodne dają punkt dla
jakiego funkcja ma ekstremum
1 lut 14:59
FHA: Zgadza się 52, wiem o tym. Wyznacznik mi wyszedł:
−x
2+12xy, co z tym dalej mam zrobić?
1 lut 15:04
52: a jak wyzerowałeś pochodne to co ci wyszło ?
1 lut 15:16
FHA: −2x+12y=0
12x=0
głupoty wychodzą, źle to rozumiem...
1 lut 15:19
FHA: ref
1 lut 15:45
FHA: Jedyna opcja to podstawienie.. a/b/c/d
1 lut 15:58
FHA: No chyba, że da się to inaczej policzyć, prosze o pomoc
1 lut 15:59