Trygonometria, wyznaczenie dziedziny
Dawid: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=22 sin2x − sinx − 1 dla x ∊ <0;2π>.
19 gru 20:41
Dawid: mam 2 pomysły na zadanie:
1)
sinx=t → f(x)=22t2−t−1 → Δ=9, √Δ=3, t1=−12 oraz t2=1 → f(x)=22(x+0,5)(x−1) →
x≠ −0,5 i x≠1
2) t1=−12 oraz t=sinx ⇒ x=−π6+2kπ lub x=76π+2kπ
t2=1 oraz t=sinx ⇒ x=π2+2kπ
I nie wiem jak dokończyć to zadanie
19 gru 20:54
Godzio:
2sin
2x − sinx −1 ≠0
2sin
2x − sinx − cos
2x − sin
2x ≠
cos
2x−sin
2x +sinx ≠0
| | π | |
cos2x ≠−sinx −sinx =cos(x+ |
| )
|
| | 2 | |
| | π | | π | |
2x≠x+ |
| +2kπ v 2x≠−x− |
| +2kπ
|
| | 2 | | 2 | |
dokończ
19 gru 20:55
Dawid: Dzięki wielkie

jakbym zauważył tam jedynkę trygonometryczną...
19 gru 21:11
Dawid: Podsumowując: sposób Godzia jest dobry, lecz i mój 2gi też nie jest zły.
x ∊ <0;2π>\{π2;76π;116π}
19 gru 21:42