matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Diana:
5
∫
x
2
+4
1 lut 12:26
kochanus_niepospolitus:
już na pierwszy rzut oka czuć jakiegoś 'arkusa'
5
5
5
1
=
=
*
x
2
+4
x
2
4(
+ 1)
4
4
x
(
)
2
+ 1
2
no jak nic ... 'arkusik' będzie
1 lut 12:48
Diana:
Czyli mogę zrobić tak:
1
dx
x
5∫
i skorzystać ze wzoru ∫
=
1
a
arctg
+C
x
2
+2
2
x
2
+a
2
a
1 lut 12:58