równanie płaszczyzny
zcxzzxc: równanie płaszczyzny
Witam
mam pewien problem ze zrozumieniem w jaki sposób obliczać zadania związane z płaszczyznami
znajdź równanie ogólne płaszczyzny przechodzącej punkt A(0, −4, 5)
| | x−2 | | y+3 | | z | |
oraz prostą |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | −4 | | −1 | |
x = 3t + 2 x 3 2
y = −4t − 3 => y = t −4 + −3
z = −t z −1 0
no i co teraz
1 lut 11:49
iryt:
k:
x=2+3t
y=−3−4t
z=−t, t∊R
P=(2,−3,0)∊k
k→=[3,−4,−1] wektor kierunkowy prostej k , k→ jest równoległy do szukanej płaszczyzny
A(0, −4, 5)
PA→=[−2,−1,5] wektor równoległy do do szukanej płaszczyzny ( leżący w pł.)
n→=[−2,−1,5] x [3,−4,−1] wektor normalny płaszczyzny
Oblicz dalej sam.
1 lut 17:01