znajdź macierz
ola: znajdź macierz X spełniającą równanie, mam problem z wyznaczeniem X, same działania na
macierzach jakoś ogarniam, mógłby mi ktoś krok po kroku pokazać jak taką macierz wyznaczyć?
X(AT *A+E)=E
gdzie A=1 0 1
0 1 0
a E to macierz jednostkowa
1 lut 10:46
kochanus_niepospolitus:
X(ATA +E) = E ⇔ ATA + E = X−1E ⇔ ATA + E = X−1
jak dobrze przemnożysz i dodasz jednostkową to masz X−1.
Teraz liczysz macierz odwrotną (czyli (X−1)−1) czyli X.
1 lut 10:50
ola: pomnożyłam A
T*A i wyszlo mi 1 0 1
0 1 0
1 0 1
później wzięłam za E macierz 1 0 0
0 1 0
0 0 1
i po dodaniu wyszło mi 2 0 1
0 2 0
1 0 2
czyli X
−1 = 2 0 1
0 2 0
1 0 2
i co teraz?
1 lut 11:49
Arturek_lat_7:
No i teraz liczysz macierz odwrotna od tejze macierzy
1 lut 15:36