Wzór Taylora.
Lim: Oblicz przybliżoną wartość e sumując pięć początkowych składników rozwinięcia
Maclaurina dla e
x. Oszacuj błąd przybliżenia.
| | x2 | | x3 | | x4 | | ec | |
ex≈1+ x + |
| + |
| + |
| + |
| xn |
| | 2! | | 3 | | 4! | | n! | |
1 lut 10:36
kochanus_niepospolitus:
no i ?
1 lut 10:48
Lim: No i co dalej?
Co mam po c podstawić?
Jeżeli mam obliczyć dla pięciu składników to szóstym będzie reszta?
Jeżeli funkcja ma 5 pochodnych to 6 składnikiem (czyli piątą pochodną) będzie reszta?
1 lut 10:52
kochanus_niepospolitus:
rozszerzenie zostało zapisane symbolicznie ... oczywiście 'wielokropka' przepisać to nie można,
prawda?!
Nie ma tam ec tylko ex, więc nie martw się ... z 'c' nic wstawiać nie musisz
1 lut 10:56
Lim: Czytałeś polecenie?
To nie jest symbolicznie tylko przybliżenie dla 5 wyrazów.
Jak nie ma e
c tylko e
x jak to ma być reszta

Jeśli możesz to odpowiedz na resztę pytań.
1 lut 11:01
Lim: Proszę o pomoc.
1 lut 11:10
Lim: Proszę o wyjaśnienie.
1 lut 11:27
Lim: Bardzo proszę o wyjaśnienie.
1 lut 12:07
PW: Polecenie brzmi: "oblicz przybliżoną wartość e", czyli interesuje nas rozwinięcie w otoczeniu
zera dla x = 1:
| | 1 | | 1 | | 1 | | ec | |
e1 = 1 + 1 + |
| + |
| + |
| + |
| , c∊(0, 1). |
| | 2 | | 6 | | 24 | | 5! | |
Wykonanie polecenia daje
| | 5 | | 1 | | 1 | | 13 | | 65 | |
e ≈ |
| + U{5}{24 = 5( |
| + |
| ) = 5· |
| = |
| = 2,708(3). |
| | 2 | | 2 | | 24 | | 24 | | 24 | |
Reszta
jest błędem tego przybliżenia.
Jeżeli przyjąć, że skądinąd wiemy, iż e < 3 i e
x jest rosnąca, to możemy oszacować resztę:
| | ec | | 3c | | 31 | | 1 | |
|
| < |
| < |
| = |
| |
| | 5! | | 120 | | 120 | | 40 | |
i mieć pewność, że
e ≈ 2,798(3) + b,
| | 1 | |
gdzie jest liczbą dodatnią i b < |
| = 0, 025. |
| | 40 | |
1 lut 14:24
PW: Korekta w przedostatnim wierszu:
e ≈ 2,708(3) + b
(9 i 0 to sąsiednie klawisze, a ja ślepnę)
1 lut 14:50