⎧ | s=x2+y2 | ||
oznaczam : | ⎩ | t=2x | u(x,y)=f(s,t)=f(x2+y2, 2x). |
du | df | ds | df | dt | |||||
= | * | + | * | ||||||
dx | ds | dx | dt | dx |
du | df | df | |||
= | * 2x + | * 2 | |||
dx | ds | dt |
du | df | ds | df | dt | |||||
= | * | + | * | ||||||
dy | ds | dy | dt | dy |
du | df | df | |||
= | * 2y + | * 0 | |||
dy | ds | dt |
du | df | ||
= | * 2y | ||
dy | ds |
d2u | d2f | d2f | d2f | df | |||||
= 4x2 * | +8x * | + 4* | + 2 | ||||||
dx2 | ds2 | dsdt | dt2 | ds |
d2u | d2f | df | |||
= 4y* | + 2 | ||||
dy2 | ds2 | ds |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |