układ równań
karol: Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać tai układ równań :
1 lut 03:47
Jack: Odejmij stronami wtedy
x3 − y3 − 2x −(−2x) − 2y −(−2y) = 0
x3 − y3 = 0
x3 = y3
Stad x=y ( bo pierwiastek stopnia trzeciego daje tylko jeden przypadek...kwadratowy by dal
ujemny i dodatni.
Skoro x=y to podstawiasz do ktoregokolwiek rownania np. pierwszego.
Wtedy :
x3 − 2x −2x =0
x3 − 4x=0
x(x2−4) =0
x(x−2)(x+2) = 0
x = 0 lub x = 2 lub x=−2
Skoro x = y to dla x=0, y=0
Dla x=2, y=2
Dla x=−2, y=−2
1 lut 05:59