Obliczenia
broxy: a) log 5 * log 20 + (log 2)
2
b) 8
log2 3−1
Jak się zabrać za wykonywanie tych zadań?
w a) chciałem skorzystać ze wzoru
log (5*20) = log 5 + log 20 + 2log2
ale nic dalej nie wychodzi...
1 lut 00:54
1 lut 01:00
ICSP: 1 = log
24 24
| | 24 | |
1 − log24 3 = log24 |
| = log24 8 = 3 log24 2. |
| | 3 | |
1 lut 01:03
broxy: Dzięki, mógłbyś jeszcze pomóc w przykładzie a) bo nie wiem czy dobrze zrobiłem?
log 5 * log 20 + (log2)2 = log 5 * log (2*10) + (log 2)2 = loh 5 * (log 2 * 1) + (log2)2 =
log 5 * log 2 + log 5 + log 2 * log 2 = log 5 + log 2 (log 5 + log 2) = log 5 + log 2 * log 10
= log 5 + log 2 * 1 = log 5 + log 2 = log 10 = 1.
Mam gdzieś błąd?
1 lut 01:18
ICSP: jest ok.
1 lut 01:21
broxy: Dzięki!
Tutaj za to stoję w miejscu i nie wiem co dalej zrobić...
| | log2 3 | |
8log2−1 = 8log2−log2 2 = 8 |
| |
| | log2 2 | |
i nie wiem co dalej... Pomożesz?
1 lut 01:27
broxy: jestem teraz tutaj:
| 8log2 3 | | 8log2 3 | |
| = |
| |
| 8log2 2 | | 8 | |
nie wiem co dalej

pomoże ktokolwiek? Co zrobić z licznikiem?
1 lut 01:41
ICSP: | | 33 | | 3 | |
8log2 3 − 1 = U{23log2 3{8} = |
| = ( |
| )3 |
| | 8 | | 2 | |
1 lut 01:46
Janek191:
| | 1 | |
8log2 3 −1 = 8−1*8log2 3 = |
| *(23)log2 3 = |
| | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 27 | |
= |
| *2 3 log2 3 = |
| *2log2 33 = |
| *27 = |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
1 lut 01:48
broxy: Dziękuję ICSP i Janek191
1 lut 01:55