Oblicz pole powierzchni bryły powstałej przez obrót dookoła osi ox krzywej
Skipper11: Oblicz pole powierzchni bryły powstałej przez obrót dookoła osi ox krzywej:
y=coshx , gdzie x należy do przedziału <0;1>
I pytanie czy dobrze liczę i trzeba aż zaprzęgać metodę współczynników nieoznaczonych
czy można byłoby to prościej? A liczę sobie tak:
http://zapodaj.net/38d1fb774ed59.jpg.html
1 lut 00:44
ICSP: 1 + sh
2t = ch
2t − jedynka hiperboliczna.
| | 1 + ch(2t) | | 1 | |
... = ∫ch2t dt = ∫ |
| dt = |
| t + sh(t)ch(t) + C. |
| | 2 | | 2 | |
1 lut 00:47
ICSP: Zapomniałem o nawiasie:
| | 1 | |
= |
| (t + sh(t)ch(t)) + C |
| | 2 | |
1 lut 00:59
1 lut 01:27
Skipper11: Aa, jasne, dobra. W jedynce. Znaki mi się mieszają już..
1 lut 01:32
Skipper11: Ale całka z cosh2x nie wynosi czasem 1/2sinh2x?
1 lut 01:38
ICSP: sh(2x) = 2shxchx
1 lut 01:45
Skipper11: Umm, no tak. Ale przecież tu liczymy całkę z cosinusa, a nie sinusa podwójnego kąta.
Nie ma na to takich wzorków jak normalnie przy sin ax dx = 1/a sin ax?
1 lut 02:03
ICSP: | | 1 | |
∫ch(2x) dx = |
| sh(2x) + C = sh(x) * ch(x) + C |
| | 2 | |
1 lut 02:09
Skipper11: Aa, jasne, teraz ogarniam.
A co jeśli byłoby ∫cosh(5x)=1/5sinh(5x) + C i to wystarczy?
1 lut 02:21
ICSP: Wystarczy
1 lut 02:23
Skipper11: Okej, dziękuję
1 lut 02:24
Skipper11: Ach, jeszcze jedno w sumie.
Jak ja mam odczytać wartość np cosh1?
W sumie z samym sinh1 byłby problem, choć po wykresie jeszcze widzę, że sinh1 to 1.
Ale z wykresu cosh to coś odczytać to koszmar.
1 lut 03:08
1 lut 10:59
Skipper11: Ach, z tego. Okej, dzięki
1 lut 13:05