Jaki będzie wzór na następującą sumę
matma#60;3: Jaki będzie wzór na następującą sumę:
1+
1+2+
1+2+3+
...
1+2+3+...+n
ostatnia linia to oczywiście: (n2 + n)/2
ale co z resztą?
jak to poskładać w jeden wzór?
1 lut 00:20
Kejt: Przedmiot związany z teorią złożoności obliczeniowej? bo nie wiem od której strony tłumaczyć
tak czy siak, wynik to:
1 lut 00:28
matma#60;3: dokładnie

dzięki za szybką odpowiedź
1 lut 00:31
Kejt: mam tłumaczyć, czy potrzebujesz tylko wyniku?
btw. PG?
1 lut 00:32
matma#60;3: swoją drogą czy to jest dobrze dla powyższej sumy?
dla O(n2):
for i=1 to n do
for j=1 to i do
suma +=j
dla O(n):
for i=1 to n do
suma += (n−i+1)*i
1 lut 00:34
Kejt: Tak. Jest dobrze.
1 lut 00:35
matma#60;3: ofc. Kubałkę

no na pierwszy rzut oka to nie wiem skąd to wyszło, także jeśli można to poproszę o krótkie
tłumaczenie
1 lut 00:37
Kejt: Hahaha, wiedziałam.
Środowe koło?

tutaj jest rozpisane:
http://snag.gy/L2BEb.jpg
też właśnie się do tego paskudztwa przygotowuję, jakby co to zapraszam na gg: 616192
do wspólnej walki
1 lut 00:40
matma#60;3: a jakżeby inaczej...
PAA, AKO walka o życie trwa xD
dzięki za pomoc
1 lut 00:50
Bogdan:
Przy okazji tego zadania ciekawostka.
t1 = 1
t2 = 1+2 = 3
t3 = 1+2+3=6
t4 = 1+2+3+4=10
t5 = 1+2+3+4+5=15
t6 = 1+2+3+4+5+6=21
t7 = 1+2+3+4+5+6+7=28
...........
tn = 1+2+3+...+n=(n2+n)/2
Ciąg 1, 3, 6, 10, 15, 21, 28, ... to ciąg liczb trójkątnych, liczby te mają wiele ciekawych
własności, np.:
tk + tk+1 = (k+1)2, tk+12 − tk2 = (k+1)3, 13+23+...k3 = tk2.
1 lut 01:09