Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji
Skipper11: Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:
f(x)=ln(1+e−x)
I najpierw wyznaczam sobie dziedzinę i biorę założenie
1+e−x>0 /logarytmuje i otrzymuje
ln1+lne−x>0
0−x>0
x<0.
Pytanie czy w ten sposób jest rzeczywiście dobrze, bo potem liczę asymptoty pionowe i
rzeczywiście ich brak czy coś myślę?
Bo mam lim (x−0−) ln(x+e−x)=2
31 sty 23:47
Janek191:

D = ℛ, bo e
−x > 0
1 lut 01:36
Skipper11: Ach, no tak.
Dziękuję
1 lut 02:14
piotr1973: asymptota pozioma w +∞ y=0
asymptota ukośna w −∞ y=−x
1 lut 10:11
kochanus_niepospolitus:
skipper −−− dobra rada ... jak wyznaczasz asymptoty, to zaczynasz od ... wyznaczenia dziedziny
funkcji
1 lut 10:12
Skipper11: Ale tam wyżej było u mnie
"I najpierw wyznaczam sobie dziedzinę i biorę założenie",
po prostu zrypało mi się na tym, że zapomniało mi się, że funkcja logarytmiczna zawsze będzie
>0,
więc z automatu wszystkie liczby lądują w dziedzinie.
A gdyby tam nie było ln(1+e−x), tylko np ln(1+5x) to wtedy rozpatrywałoby się ukośne to
tylko przy x−>+inf, a przy x−>−inf już nie?
A i jak Ci wyszło w x−>−inf = −x?
Bo jak liczę to wychodzi mi nieskończoność przez nieskończoność, robię de hostitalem i chyba
sie zapętlam ;x
1 lut 18:45