matematykaszkolna.pl
Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji Skipper11: Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji: f(x)=ln(1+ex) I najpierw wyznaczam sobie dziedzinę i biorę założenie 1+ex>0 /logarytmuje i otrzymuje ln1+lnex>0 0−x>0 x<0. Pytanie czy w ten sposób jest rzeczywiście dobrze, bo potem liczę asymptoty pionowe i rzeczywiście ich brak czy coś myślę? Bo mam lim (x−0) ln(x+ex)=2
31 sty 23:47
Janek191: rysunek D = ℛ, bo e−x > 0
1 lut 01:36
Skipper11: Ach, no tak. Dziękuję emotka
1 lut 02:14
piotr1973: asymptota pozioma w + y=0 asymptota ukośna w − y=−x
1 lut 10:11
kochanus_niepospolitus: skipper −−− dobra rada ... jak wyznaczasz asymptoty, to zaczynasz od ... wyznaczenia dziedziny funkcji emotka
1 lut 10:12
Skipper11: Ale tam wyżej było u mnie "I najpierw wyznaczam sobie dziedzinę i biorę założenie", po prostu zrypało mi się na tym, że zapomniało mi się, że funkcja logarytmiczna zawsze będzie >0, więc z automatu wszystkie liczby lądują w dziedzinie. A gdyby tam nie było ln(1+ex), tylko np ln(1+5x) to wtedy rozpatrywałoby się ukośne to tylko przy x−>+inf, a przy x−>−inf już nie? A i jak Ci wyszło w x−>−inf = −x? Bo jak liczę to wychodzi mi nieskończoność przez nieskończoność, robię de hostitalem i chyba sie zapętlam ;x
1 lut 18:45