funkcja
Dori : Na paraboli f(x)=−x2+9 obrano punkt A o dodatnich współrzędnych. Punkt B jest obrazem punktu A
w symetrii względem osi OY zaś punkt C i D rzutami punktów A i B na osi OX. Wyznacz
współrzędne punktu A tak aby pole prostokąta ABCD było największe.
31 sty 22:59
Janek191:

A = ( x, − x
2 + 9 ) , x > 0 i − x
2 + 9 >0
Pole
P(x) = 2*x*( − x
2 + 9) = − 2 x
3 + 18 x
P '(x) = − 6 x
2 + 18 = 0 ⇔ x
2 = 3 ⇒ x =
√3
Pochodna zmienia znak z + na − , więc mamy maksimum .
Dla x =
√3 jest y = − (
√3)
2 + 9 = 6
Odp.
A = (
√3 ; 6)
==========
31 sty 23:11
Dori: DZIĘKUJE

31 sty 23:14
kełewap: Czemu liczymy pochodną moze ktos wytlumaczyc krok po kroku? od momentu stworzenia wzoru na
pole?
25 sty 22:23
Jolanta: Ponieważ za pomocą pochodnej liczy się zadania z optymalizacji Możesz kliknąć w pochodna
funkcji i znajdziesz wszystkie wiadomości Jezrli korzystasz z telefonu kliknij
W napis u góry matematykaszkolna.pl Jeżeli z komputera masz wiadomości po prawej stronie
26 sty 13:24
Jolanta: Po lewej stronie
Zadania z optymalizacji możemy rozwiązywać liczac współrzędne wierzchołka paraboli,o ile
rownanie jest drugiego stopnia
26 sty 17:52