Równanie trygonometryczne
nervovy: Witam rozwiązałem sobie równanie trygonometryczne:
a)2cos
2x +
√2cosx −2 =0
i ukończyłem mając wynik x=pi/4 tylko teraz w odpowiedziach widnieje jeszcze jedna x=7/4pi
mógłby ktos wytłumaczyć dlaczego

Odrazu mówie że pod cosx podstawiłem zmienną t.
31 sty 22:26
kyrtap: to powinieneś dostać 2 pierwiastki gdzie drugi zniknął?
31 sty 22:31
nervovy: I podobnie w kolejnym przykładzie
b)2cos
3x−3sin
2x=2cosx−3
Wyszły mi 2 odpowiedzi x=pi/3 i x=pi/2 a w odpowiedziach w podręczniku są jeszcze dwie kolejne
da rade ktoś rozwiązac metodą z podstawianiem zmiennej
31 sty 22:32
nervovy: Dostałem −
√2 w przykładzie a ale czy on jest zgodny z tym że t e <−1;1>
31 sty 22:33
Mila:

2t
2+
√2t−2=0
|t|≤1
Δ=2+4*2*2=18
√18=3
√2
| | −√2−3√2 | | −√2+3√2 | |
t= |
| lub t= |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=2π− |
| +2kπ⇔ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 7π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
31 sty 22:38
nervovy: Ohhh bardzo dziękuje już wiem gdzie błądze

bardzo Ci dziękuje i miłej nocyy życze
31 sty 22:41
Mila:
Wzajemnie
31 sty 22:42