Geometria
Asia : Dana jest funkcja f(x)=x2+2x+4. Do wykresu funkcji poprowadzono styczne w punkktach A=(0,4) i
B=(−3,7) przecinające się w punkcje C. Oblicz pole trójkąta ABC
31 sty 22:12
Jerzy:
najpierw znajdź równania stycznych
31 sty 22:13
Asia : styczne będą miały to samo a
31 sty 22:15
Jerzy:
nie .... nie przecinałyby się
31 sty 22:17
Asia: a=f'(x)

31 sty 22:17
Jerzy:
tak
31 sty 22:18
Asia: f'(x)=2x+2 i teraz co muszę podstawić jako x0
31 sty 22:19
Jerzy:
styczna: y = f'(x0)(x−x0) + f(x0) i licz dla: x0 = 0 oraz x0 = −3
31 sty 22:19
Asia: a wiem styczna 1: y=2x+4 styczna 2: −4 (x+3)+7
31 sty 22:22
Jerzy:
patrz na wzory wyżej
31 sty 22:23
Asia: no dobrze chyba obliczone te styczne
31 sty 22:25
Jerzy:
pierwsza dobrze
31 sty 22:26
kix:
niestety źle
31 sty 22:27
Asia: a i jak mam te styczne to podstawiam do układu równań te wzory stycznych i wychodzą mi
współrzędne C a potem jak mam wszystkie punkty to moge obliczyc długości bokow i np z wzrou
herona tak
31 sty 22:27
Jerzy:
druga też
31 sty 22:27
Jerzy:
teraz szukaj punkt przecięcia stycznych
31 sty 22:29
Asia:
{y=2x+4
{y=−4x−4 ⇒ 2x+4=−4x−4 ⇒x=−8/6=−4/3
y=4/3
31 sty 22:34
kix: druga styczna y=−4x−5
31 sty 22:40
Asia: mój błąd czyli x=−3/2 tak
31 sty 22:42
kix:
tak
31 sty 22:44
Asia: y=−4 i 1/3
31 sty 22:48
Asia: y=1
31 sty 23:02
Asia: i co dalej
31 sty 23:17
Mila:

1)
f(x)=x
2+2x+4
2)
styczne w punktach A=(0,4) i B=(−3,7) przecinające się w punkcje C
A i B należą do paraboli
f'(x)=2x+2
a: y=f'(x
0)*(x−x
0)+f(x
0)⇔f'(0)=2, f(0)=4
a: y=2x+4
Druga styczna: f'(−3)=2*(−3)+2=−4, f(−3)=7
b: y=−4*(x+3)+7
b: y=−4x−5
3) punkt przecięcia stycznych
−4x−5=2x+4
4) Pole ΔABC:
Potrafisz dalej?
4 sty 19:03
pytanie: dzięki dalej wystarczy odległosci policzyc
4 sty 19:14
pytanie: dlaczego tam uzywamy pochodnych ?
4 sty 19:24
5-latek: A jakie jest ogolne rownanie stycznej ?
4 sty 19:27
Mila:
W taki sposób możemy ustalić równania stycznych.
A co nie miałeś pochodnych?
Można skorzystać ,że prosta styczna ma dokładnie jeden punkt wspólny z parabolą.
a: y=m*x+b i A∊a
y=mx+4
x2+2x+4=mx+4 ⇔x2+2x−mx=0
x2+x*(2−m)=0
jedno rozwiązanie dla m=2
Styczna
y=2x+4
druga styczna
b: y=m*x+b i B=(−3,7)∊b
policzysz dalej
4 sty 19:39