Równanie zespolone czwartego stopnia.
dżonylee: Objaśni ktoś może równanie zespolone tej postaci ?
z
4+1=0
Niby wynik wyszedł mi bez większych problemów, ale na stronie wolframalpha wychodzi coś
zupełnie innego

.
31 sty 22:10
zombi: Na początek
z4+1 = (z2−i)(z2+i)
31 sty 22:16
dżonylee: nie bardzo wiem co robić więc może zapiszę to co zrobiłem swoim sposobem i czy jest on błędny:
z
2+1=0
z
2=t
t
2+1=0
Δ=−4 ⇒
√Δ=
√−4=
√4*
√−1= ±2i
t=z
2 ⇒ z
2=−i ∨ z
2=i |
√
z=−
√−i ∨ z=
√−i ∨ z=−
√i ∨ z=
√i
31 sty 22:30
ikd: Takie równanie chyba najłatwiej ze wzoru de Moivre'a
31 sty 22:46
ICSP: znany jest rozkład :
z4 + 1 = (z2 −√2z + 1)(z2 + √2z + 1)
z którego dwukrotnie licząc wyróżnik bardzo łatwo dostajemy wszystkie rozwiązania.
31 sty 22:48
dżonylee: okej policzyłem wyszły mi wyniki których nie bardzo chce mi sie ty wklepywać w każdym bądź
razie zgadzają sie z odp z kolosa lecz są inne niż moje sposobem u góry i inne niz w
wolframiealpha. Teraz pytanie czy to rozłożenie wynika z jakiegoś wzoru ? Bo chyba już mi mózg
nie pracuje..
31 sty 23:00
Mila:
z4+1=(z2+1)2−2z2=(z2+1)2−(√2z)2= i teraz z wzoru a2−b2=(a−b)*(a+b)
(z2+1−√2z)*(z2+1+√2z)
31 sty 23:31
dżonylee: Dzięki wielkie! All clear
31 sty 23:46
zombi: Albo jak wyznaczysz jeden, powiedzmy z tego do czego doszedłeś.
z=
√i, dostajesz powiedzmy
| | √2 | | √2 | |
z1 = |
| + |
| i, to pozostałe to są |
| | 2 | | 2 | |
z
2=iz
1
z
3=iz
2
z
4=iz
3
31 sty 23:53