Wykres funkcji logarytmicznej
broxy:

Narysuj wykres funkcji f. Podaj dziedzinę tej funkcji, zbiór wartości oraz miejsca zerowe. Dla
jakich argumentów wartości funkcji są nieujemne?
a) f(x) = −log
3 (x+3) − 4
b) f(x) = | log (x−2) − 1|
w pierwszym przykładzie zrobiłem wszystko ale nie zgadzają mi się asymptoty z odpowiedzią...
Odpowiedź do przykładu to:
| | 80 | |
D = (−3, ∞) , ZW = R+ , m,z = −2 |
| |
| | 81 | |
| | 80 | |
f(x) ≥ 0 ⇔ x e (−3, −2 |
| ) |
| | 81 | |
Dlaczego zbiór wartości jest R+ ?
Gdzie zrobiłem błąd
31 sty 22:05
broxy: Proszę niech mi ktoś odpowie
| | 80 | |
I dlaczego miejsce zerowe to −2 |
| |
| | 81 | |
31 sty 22:25
broxy: wykres po przesunięciach to ten różowy
31 sty 22:35
broxy: pomóżcie
31 sty 22:39
Mila:
f(x) = −log3 (x+3) − 4
Taki wykres umiesz narysować?
31 sty 22:41
broxy: Właśnie ten narysowałem na górze, różowy to wykres po przesunięciach.
31 sty 22:48
Mila:

f(x)=−(log
3(x+3)+4)
1) rysujesz wykres
y=log3(x)→T
[−3,4]⇒
2)
y=log3(x+3)+4⇒symetria względem OX
3)
y=−log3(x+3)−4
Wykres nie wychodzi, jest problem z funkcją rysuj.
31 sty 23:12
broxy: No ok, i właśnie taki wykres narysowałem w zeszycie, teraz tylko chce wiedzieć dlaczego
31 sty 23:16
Mila:

b) f(x) = | log (x−2) − 1|
1) y=log(x)
2) translacja wykresu o wektor [2,−1]
3) symetria względem tej części wykresu , która jest pod osią OX
szkic ręczny
31 sty 23:25
broxy: Dziękuję pięknie Mila, czy w punkcie a) miejsce zerowe bierze się z tego?
−log
3 (x+3) − 4 = 0
log
3 (x+3) = −4
3
−4 = x+3
| | 1 | | 1 | | 80 | |
x+3 = |
| ⇒ x |
| − 3 = −2 |
| |
| | 81 | | 81 | | 81 | |
31 sty 23:30
Mila:
Tak.
a) Zw=R
b)
|log(x−2)−1|=0
log(x−2)=1
x−2=101
x=12 co zaznaczyłam na wykresie .
Zw=R+
31 sty 23:38
broxy: A w odpowiedzi do podpunktu a jest napisane że ZW = R+, dlaczego?
Dlaczego nie od (+∞, −4) ? Pomijamy tą −4 bo nie ma ona znaczenia dla zbioru?
31 sty 23:45