Geometria, trygonometria
Asia : Dany jest trójkąt równoboczny ABC. Na boku AB obrano punkt D dzielący bok AB w stosunku 3:2.
Wyznacz sinus kąta ACD.
31 sty 21:23
Godzio:
Z twierdzenia cosinusów:
| 3 | | 3 | |
y2 = a2 + ( |
| a)2 − 2 * a * |
| a * cos60o |
| 5 | | 5 | |
| 9 | | 3 | |
y2 = a2 + |
| a2 − |
| a2 |
| 25 | | 5 | |
Z twierdzenia sinusów:
31 sty 21:53
Eta:
Z twierdzenia Pitagorasa w trójkącie DCE
d=2
√19k
Z twierdzenia sinusów w trójkącie ACD
6k | | d | |
| = |
| ⇒ sinα=......... |
sinα | | sin60o | |
31 sty 21:58