x2 | 64x−64 | |||
( | )2 = | |||
x−1 | x2 |
x2 | ||
t = | ||
x−1 |
64(x−1) | ||
t = | ||
x2 |
x4 | 64*( x − 1) | ||
= | mnożymy na krzyż | ||
( x −1)2 | x2 |
x−1 | 64 | |||
P = 64* | = | |||
x2 | t |
64 | ||
masz równanie: t2 = | ⇔ t3 = 64 | |
t |
1 | ||
t=64 | ||
t |
1 | ||
przepraszam babol : t2=64 | ||
t |
x2 | ||
dzieki kix, tak wlasnie myslalam, to znaczy ze jesli t = | to | |
x−1 |
(x−1) | 1 | ||
= | ![]() | ||
x2 | t |
x2 | |
= 4 ⇔ x = 2 | |
x−1 |
x−1 | 1 | |||
tak to nie było problemem tylko wlasnie niemoglam wpasc jak z tego | zrobic | |||
x2 | t |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |