Oblicz granicę
Karolina: Mam problem z rozwiązaniem takiej granicy:
lim x→1− (1−x)sinπx.
Najpierw myślałam, że wystąpią tutaj symbole nieoznaczone i będę mogła skorzystać z de
L'Hospitala, ale po przekształceniach wychodzi mi, że jeden z elementów granicy nie istnieje.
Później myślałam, że rozwiązanie będzie wyglądało następująco [0+]0+. Jak powinnam się
do tego zabrać?
31 sty 20:53
Jerzy:
= lime
sinπx*ln(1−x)
| | ln(1−x) | |
lim |
| = .. i teraz reguła H |
| | | |
31 sty 21:08
Jerzy:
= e0 = 1
31 sty 21:11
Karolina: Dziękuję, właśnie przed chwilą dotarło do mnie jak to rozwiązać
31 sty 21:25