Granica
adam: Granica do nieskończoności:
[√n2+5n+3+2(n+1)]/7n+π
proszę o jakieś wskazówki.
31 sty 20:26
adam : Już zrozumiałem( chyba )

wyszło mi 2/7
31 sty 21:00
Janek191:
| | √n2 + 5 n +3 + 2n +2 | |
an = |
| = ? |
| | 7 n +π | |
31 sty 21:00
Janek191:
?
31 sty 21:04
adam: tak tak wygląda granica
31 sty 21:05
Janek191:
Dzielimy licznik i mianownik przez n, czyli pod pierwiastkiem przez n
2.
| | √ 1 +5n + 3n2 + 2 + 2n | |
an = |
| |
| | 7 +πn | |
więc
| | √ 1 + 0 + 0 + 2 + 0 | | 3 | |
lim an = |
| = |
| |
| | 7 + 0 | | 7 | |
n→
∞
31 sty 21:14