Równanie
ADE: Rozwiąż równanie sinx+cosx−1 x∊ (0,2π)
31 sty 20:21
ADE: Pomoże ktoś
31 sty 21:05
31 sty 21:22
Jerzy:
| | π | |
skorzystaj ze wzoru: sinx + cosx = √2sin( |
| + x) |
| | 4 | |
31 sty 21:24
Asia : Rozwiąż równanie sinx+cosx−1 gdzie x∊ (0,2π) zakoduj ttrzy pierwsze cyfry rozwiązania. tak
brzmi treść zadania
31 sty 21:24
Jerzy:
dalej nie ma równania
31 sty 21:25
Janek191:
W równaniu jest coś = 0
31 sty 21:26
ADE: a sory sinx+cosx−1=0
31 sty 21:28
ADE: ale i tak niewiem jak się za to zabrać
31 sty 21:29
Janek191:
Wreszcie
31 sty 21:29
Janek191:
1 na prawą stronę, a lewą tak jak polecił Jerzy.
31 sty 21:29
ADE: a co z tym x∊ (0,2π) ?
31 sty 21:34
Jerzy:
szukasz rozwiązań tylko w tym przedziale
31 sty 21:35
Janek191:
Rozwiązania mają należeć do podanego przedziału.
31 sty 21:35
ADE: czyli to traktuje jako dziedzinę a tamto równanie normalnie doprowadzam do rozwiazania x=....
31 sty 21:36
Jerzy:
tak
31 sty 21:38
Janek191:
| | π | |
√2 sin ( |
| +x) = 1 / : √2 |
| | 4 | |
| | π | | 1 | | √2 | |
sin ( |
| + x) = |
| = |
| |
| | 4 | | √2 | | 2 | |
więc
| π | | π | | π | | π | |
| + x = |
| lub |
| + x = π − |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
x = 0 ∉ ( 0, 2π )
=================
31 sty 21:46
ADE: @Janek 191 wielkie dzięki
31 sty 21:53