matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie logarytm
Asia :
Rozwiązaniem równania xlog
5
9+2x=log
3
15/log
3
5 jest i tu mam cztery rozwiązania 1/2 lub log
3
5 lub 1 lub log
5
3 Doszłam do tego że xlog
5
3/5+2x=0 z tego mogę jeszcze rozłożyć ten logarytm na dwa ale nic mi to nie pomaga.
31 sty 20:16
Asia:
31 sty 20:44
Ditka:
log
3
15/log
3
5=log
5
15 2=log
5
25 x(log
5
9+log
5
25)=log
5
15 xlog
5
225=log
5
15 xlog
5
15
2
=log
5
15 x*2log
5
15=log
5
15 x=1/2
31 sty 20:53
Asia:
no tak mogłam zamienić 2 na logarytm
31 sty 20:56