Stosujac wzory Cramera obl. y w podanym ukladzie rownan
Zbyndynał: | ⎧ | 2x+5y+4z+t=20 | |
| ⎜ | x+3y+2z+t=11 | |
| ⎨ | 2x+10y+9z+7t=40 |
|
| ⎩ | 3x+8y+9z+2t=37 | |
Z Wolframa wiem ze x=1, y=2, z=2, t=0, nie wiem tylko jak wyjasnic dlaczego.
31 sty 20:11
5-latek: Przeciez wzory Cramera to metoda wyznacznikowa
Wiec licz wyznaczniki
No nietstey będą 4 stopnia no ale student da rade
31 sty 20:17
Zbyndynał: No i dal, bo spartolilem troche metode sarrusa. Tyle tego sprawdzania ze az glowa rozboli.
31 sty 20:48
Mila:
Trzeba dokonać przekształceń , aby obliczyć wyznacznik główny
2 5 4 1
1 3 2 1
2 10 9 7
3 8 9 2
−−−−−−−−−−−−−−−−− w3−w1, ⇒
2 5 4 1
1 3 2 1
0 5 5 6
3 8 9 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−w4−3w2
2 5 4 1
1 3 2 1
0 5 5 6
0 −1 3 −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−w1−2w2
0 −1 0 −1
1 3 2 1
0 5 5 6
0 −1 3 −1
−−−−−−−−−−−−−−−− rozwijamy wg pierwszej kolumny i drugiego wiersza
W=1*(−1)
1+2*
det(..
−1 0 −1
5 5 6
−1 3 −1
W=−1*3=−3
W
x
20 5 4 1
11 3 2 1
40 10 9 7
37 8 9 2 tak samo licz , wyzeruj np. w 4 kolumnie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W
x=−3
będą kłopoty to pisz.
31 sty 21:10
Zbyndynał: Wszystko zrozumiale, pogubilem sie tylko przy dodawaniu.
31 sty 23:14
Zbyndynał: Bardzo dziekuje
31 sty 23:14
Mila:
Trzeba sobie robić osobno mnożenia i odejmowanie wierszy, czy kolumn, bo łatwo się pomylić.
31 sty 23:27