matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wymierne wyrazenia
ania:
1
4
1
mam rownianie (1−
)
2
− 5 =
wypisuje zalozenia itp, pod 1−
= t
x
1
1−
x
x
4
i wychodzi mi t
2
−5 =
t
4
t
2
−
− 5 = 0 / *t
t
t
3
− 5t − 4 =0 i jak to rozwiazac
31 sty 19:51
Mila:
x≠0 i x≠1 Tw. Bezou w(1)=1−5−4≠0 w(−1)=−1+5−4=0 t=−1 jest pierwiastkiem wielomianu w(t)=t
3
−5t−4 Schemat Hornera: 1 0 −5 −4 , t=−1 1 −1 −4 0 t
3
−5t−4=(t+1)*(t
2
−t−4) t
2
−t−4=0 Δ=1+16=17
1−
√
17
1+
√
17
t=
lub t=
2
2
1
1
1−
√
17
1
1+
√
17
1−
=−1 lub 1−
=
lub 1−
=
x
x
2
x
2
dalej sama.
31 sty 20:09
ania:
wlasnie tak myslalam ze to z bezou ale myslalam ze to tylko proste zadanie do pocwiczenia podstawiania i nietrzeba w nim kombinowac i niesprawdzalam bezou
31 sty 20:10