Zadanie z parametrem m
Paweł: Dane jest równanie x2+(3m−2)x=−m−2 z niewiadomą x . Sformułuj warunki, jakie powinien spełniać
parametr m , by to równanie miało dwa różne pierwiastki, których suma odwrotności jest
dodatnia.
A wiec mniej wiecej wiem jak zrobic te zadanie, ale mi coś nie wychodzi...
Ja zrobiłem tak:
zeby były dwa rozne pierwiastki to załozenie
a nie moze byc rowne 0
i delta musi byc wieksza od 0
Zalozenia na sume odwrotnosci dodatnich
to po skroceniu wyjdzie ze wzorow Vietea:
−b/c>0
Wiec te zalozenie chyba wszystkie co do zadania.
Rownanie x2+(3m−2)x=−m−2 przekszatałciłem tak, zeby po jednej stronie było samo m, czyli mi
wyszło
−x2−(3m−2)x−2=m
Teraz zaczelem robic zalozenie czyli ze delta musi byc wieksza od 0
No i zaczeło się... delta z tego wyszla mi 288, czyli pierwiastka sie nie wyciagnie, czyli
wnioskuje ze gdzies jest blad. Mysle ze chyba powinno inaczej sie zrobic te zadanie niz
przekszalcajac , zeby po jednej stronie zostalo m.
Czekam na pomoc jak zrobic to zadanie.
Zadanie wziete z poziomu rozszerzonego z matury
19 gru 19:57
lisek: Oblicz deltę z równania x2+(3m−2)x+m+2=0 i ta delta ma być większa od zera oraz dorzuć wzór
Vietea, o którym pisałeś wyżej i powinno wyjść
19 gru 20:32
Godzio:
moim zdaniem powinienes to tak przekształcić :
x
2 + (3m−2)x +m+2 = 0
Δ=9m
2 − 12m+4−4m −8 = 9m
2 −16m −4
9m
2 −16m −4>0
Δ
m = 400
√Δm =20
| | 2 | |
m∊(−∞,− |
| )∪(2,∞) teraz to złącz to z poprzednim warunkiem |
| | 9 | |
19 gru 20:37
Godzio:
| | 2 | |
taki wynik ostateczny mi wyszedł : (−2,− |
| ) |
| | 9 | |
19 gru 20:46
Paweł: Godzio a warunek o sumie odwrotnosci pierwiastków uwzgledniłes? MI wyszlo z wzorow Vieta ze
powinno byc : −b/c>0
19 gru 20:53
Godzio:
(−3m+2)(m+2) >0
−3m
2 −6m +2m +4 >0
−3m
2 − 4m+4 > 0
Δ=64
√Δ=8
| | −2 | | 2 | | 2 | |
( (−∞, |
| ) ∪ (2,∞) )∩(−2, |
| ) =(−2,− |
| )
|
| | 9 | | 3 | | 9 | |
tak robiłeś ?
19 gru 20:57
Paweł: MI wyszlo jak Ci wyzej, że (−2,−2/9)
Dobrze to?
19 gru 21:01
Godzio:
myśle, że moje jest poprawne
19 gru 21:03
Paweł: Kurde, czyli zalozenia dobrze zrobilem, zmylilo mnie ten parametr m, czesto w zadanich sie go
zostawialo na jednej stronie, a w tym bylo trzeba go przezucic. W sumie zadanie nie bylo
trdune
19 gru 21:03
Paweł: Godzio jestes przed czy po maturze, bo patrze ze orientujesz sie w trudniejszych zadaniach?
19 gru 21:48
Godzio: jestem w 2 LO
19 gru 23:02
student: a tam we wzorze vieta nie powinno byc −b/a zamiast −b/c
30 wrz 14:57